úterý 14. srpna 2018

Velký bramborový experiment XVII - testovací záhony dokončení

 Už jsem ve stručnosti popsal, jak dopadla celková sklizeň brambor. Zkusím připojit další poznatky.


Největší zpozorovaný brambor odrůdy Adéla, do rekordů má hodně daleko, ale s ohledem na okolnosti dobré. :) - 4.8.2018

15.8.2018 - zaskladníno
Nejprve krátce o testovacím záhonu C - výnos 57,3 kg brambor ze záhonu o délce 30 m a šířce výrazně pod metr, zítra ještě přeměřím a aktualizuji. Na základě toho by se dalo říci, že se Grelinette neosvědčil, ale to je pravdou jen na první pohled. Pravděpodobnější je, že se prostě neosvědčily zasazené odrůdy - Ditta (cca průměr) a především Marabel - v mých podmínkách mizérie.
15.8.2018 - zaskladníno i v sušárně česneku
 
Mnohem lépe dopadl záhon, říkejme mu D:),  taktéž s použitím Grelinette a kompletně osázený odrůdou Adélou, tedy zcela srovnatelný se záhony A a B, zde se podařilo dosáhnout výnosu 93,543 kg z cca 30 - 31 m2, přičemž cca 5 m2 z něj bylo sklízeno pro vlastní potřebu průběžně už od konce června do poloviny července, tzn. pokud by byl záhon nedotčen, atakování 100 kg se jeví jako docela dobře možné.

15.8.2018 záhon D - výnos se postupně zvyšoval od vzdálenějšího okraje záhonu k bližšímu, jestli mělo větší vliv zakřivení, sklon svahu, stínění olší, toť otázka...
Bohužel jsem si nezapsal, kolik kg brambor bylo potřeba na tento záhon, pokud bych bral jako reálný součet A a B, dostanu se někam k 16 - 18 kg.

Stále jde o výnosy o cca 1 až 1,5 kg nižší než u obou záhonů  zpracovaných příkopovou metodou, potíž je v tom, že takové srovnání je zkresleno celkovou délkou  testovaných záhonů.

Jak vyplývá z dřívějších fotografií, aktuální doplním, záhony nejsou rovné, lehce do oblouku a mírně se svažuji na základě sklonu svahu směrem k olšině, tedy jeden kraj je mnohem více vystaven slunci a sušším podmínkám, druhý bývá uchráněn díky vzrostlým stromům paprsků večerního slunce, což v kombinaci se sklonem způsobuje větší vlhkost.

Jelikož jsem záhon sklízel po  etapách, dá se celkem dobře ilustrovat, jak se vyvíjel výnos s ohledem na přechod do vlhčího a stinnějšího prostředí.

Z prvních cca 10 m2 sklizeno 26,04 kg brambor

Z dalších cca 8 m2 25,89 kg.

Dalších cca 7,5 m2 - 28,68 kg

A poslední úsek - zbytek  - 12,843 kg z asi 6 (7) m2, ale v tom jsou zahrnuty i brambory sklízené průběžně.

Sečteno a podtrženo záhon v ploše a umístění srovnatelný se záhony A a B dal výnos cca 3,5 kg z m2, což je o cca 0,5 - 1 kg méně než u obou průběžně sledovaných záhonů, ovšem při výrazně menší časové náročnosti na založení a mnohem menší pracnosti - cca 40 minut pohodové práce ve dvou proti 3 hodinám dosti velké dřiny na založení a osázení záhonů A i B, takže dohromady 6 hodin času na vyhloubení rýhy pro brambory + cca do hodiny na umístění bramborů do rýhy - ve statistice časové náročnosti se budu muset příště o něco polepšit. :)

V každém případě z toho vyplývá, že grelinette vede při ručním a nožním pěstování brambor k solidním časovým úsporám za cenu velice přijatelného snížení výnosů.

Navíc musím opět připomenout extrémní sucho, letos to naše lokalita schytala a jako obvykle, vždy je co zlepšovat - například mulčováním záhonů, sice jsem místo mulče použil chlévskou mrvu, ale je mi jasné, že seno by to vylepšilo + lepší odolnost vůči zaplevelení.

Abych to shrnul:

1) Ukázalo se, že i u brambor to chce dobře volit správnou odrůdu.
2) Když je dobré místo, lze si dovolit jistou laxnost v přístupu a i tak se můžete dočkat solidních výsledků.
3) Když dobré místo není, nezbývá než ho zkusit dobudovat. V mém případě mě napadá zapracovat na obohacení stávajícího živého plotu o dřeviny rostoucí do větší výšky - větrolam.* Původně jsem předpokládal, že 4 - 6 m by mělo stačit, ale asi to zkusím obohatit o klasické stromy. Pokud nás čekají sušší roky, zabránit vysušování může být klíčovým prvkem pro funkčnost hospodářství.
4)Chybami se člověk učí. :)

Bohužel pravdou je, že co si mohu dovolit na relativně větší ploše, to už může být na malé zahrádce příliš náročné na prostor. Už jen zamulčování všech záhonů je velice náročné na zdroj sena či slámy a sám docela pochybuji, že ze své plochy dám dost dohromady jak na česnek, tak i na bramobry, nemluvě o dalších plodinách....

Toť k testovacím záhonům prozatím vše a snad už zítra zkusím ještě dodat ilustrační fotografie.

Ještě malá poznámka k celkové sklizni - 388,843 kg je včetně brambor poškozených i mrňavých, poškozené nejsou žádná velká ztráta. Brambory mají docela dobré regenerační schopnosti a dokážou poškození přestát, prostě budou spotřebovány jako první, minimbrambory se určitě také dají sníst, akorát holt bez loupání. Každopádně ani jedny, ani druhé nepůjdou do prodeje. Kde nemám zcela jasno - to jsou brambory provrtané obyvateli zeminy. Z hlediska použití by to nemělo mít žádný vliv, ale myslím, že pokud to půjde, i takové budu pokud možno nechávat pro spotřebu. Ještě uvidíme..

Co se týče váhového rozdělení:

Adéla I bronz    - prodejní kvalita -  61,81 kg
                                           spotřeba - 6,99 kg
Adéla I železo - prodejní kvalita -    53,13 kg
                                      spotřeba -    10,37 kg

Adéla II            prodejní kvalita -  76,88 kg
                                    spotřeba -     7,72 kg
                             spotřebováno -    8.90 kg


Marabel, Ditta a Adéla (zbytek) - prodejní kvalita - 140,25 kg
                                                                spotřeba -     16,49 kg         
                                                        spotřebováno  -      1,83 kg

+ cca 1,6 kg z mulče. Do těch 388,843 to sice nevychází, ale těch pár kg snad nehraje roli. Někde se mi něco muselo ztratit.


*V knize Earthcare Manual jsem se dočetl, že vedle dalších pozitivních vlivů může větrolam zvýšit výnosy zeleniny až o 50%,








Žádné komentáře:

Okomentovat