sobota 4. srpna 2018

Velký bramborový experiment XV - záhon B

Tentokrát budu stručný, podařilo se sklidit testovací záhon B - celkový výnos 63,92 kg z cca 15 m2.

S ohledem na vypozorované opomenutí zasazení pár kousků brambor a vzniklé mezery lze považovat rozdíl po jednom roce použití bronzového nářadí ve srovnání s kontinuálně používaným železným za zanedbatelný.

Tedy čistě z praktických důvodů bych pořízení bronzového nářadí na základě této jedné zkušenosti doporučit nemohl. Jestli je bronz šetrnější k půdě, to posoudit nedokážu. Jediný prokazatelný výsledek je tedy rychlejší průběh vegetace u brambor vysazených s pomocí bronzového nářadí, ovšem i zde by bylo asi odvážné konat soudy na základě jedné bramborové sezóny. Každopádně v pokuse budu pokračovat i v dalších letech a tuto sezónu mě čeká ještě záhon C. :)

Odhlédnu-li od testování materiálu, s dosavadním výsledkem sklizně brambor jsem spokojen.  I přes mizivý výskyt dešťových srážek se mi podařilo větší intenzifikací výsadby dosáhnout výnosu výrazně přes 4 kg z m2.

Z jednoho kg sadby se mi podařilo sklidit 8 kg brambor, což s ohledem na již zmíněné nepříznivé podmínky a to, že Adéla je raná odrůda, která dle tabulek nepatří mezi nejvýnosnější odrůdy brambor, je dle mého názoru výborné. :)

Pokud budou záhony s grelinette dosahovat výnosu 3 a více kg z m2, budu spokojen a tak trochu doufám i v lepší výsledek - aspoň u odrůdy Ditta, jelikož jde o poloranou odrůdu  a tak by snad mohl být lepší výnos než u odrůdy raných, rostlina samotná má i mohutnější růst, což samozřejmě nemusí značit nic o výsledku pod zemí, ale zatím budu doufat. :) Faktem je, že minulého roku byl rozdíl mezi velmi ranou a poloranou značný, jestli to bude i u srovnání odrůd raných, to se uvidí velice brzy.
 Celková sklizeň je momentálně na úrovni cca 132 kg z 30 m2, skoro 4,5 kg z m2. To považuji za výborný výsledek - brambory čerpaly jen z předchozího budování úrodnosti  a povrchové aplikace kravského hnoje. Žádné postřiky, žádný boj s mandelinkou, žádné velké snahy o odplevelování, prostě byl přírodě ponechán zcela volný průběh. Negativem je vysoká časová náročnost - příprava záhonů, zamulčování hnojem a sklizeň, to poslední samozřejmě nejnáročnější. Sklidit to zabralo cca 12 hodin čistého času, tedy 10 kg/hodinu, dalších 6 hodin zabrala výsadba brambor a ke čtyřem hodinám zamulčování hnojem. Jde o hrubý odhad, ale řádově to sedí.

Ze 132 kg je cca 18 kg výrazně poškozených škůdci, případně v mnohem větším měřítku rycími vidlemi. Nejde vysloveně o odpad, protože k jídlu jsou dobré, ale prodávat je nelze.

Tzn. pokud bych měl brambory prodávat  a počítat s uživením, při této metodě i při celkem vysokých výnosech by musela cena být někde kolem 30 kč/kg. Ačkoliv jde o o brambory pěstované bez chemie, nejsem si jist, jestli jestli je taková cena konkurenceschopná. :)

Na druhou stranu - z hlediska samozásobitelství je perfektní, že se mi i v tak náročném roce podařilo vypěstovat zásobu brambor do jara na pouhých 30 m2, dalších 10 m2 už by bylo se snačnou rezervou. Faktem je, že zdaleka nejsem živ jen z brambor, ale kdyby to bylo nutné, vím, že není potřeba pro uživení až tak mnoho, nehledě k tomu, že lze vypěstovat i spoustu další nenáročné zeleniny a ovoce, brambory mohou hrát roli hlavní potraviny, ovšem nikoliv výhradní Viz například dýně, do mrazíků cukety a co nelze uskladnit v syrovém stavu, to lze zavařit.

Žádné komentáře:

Okomentovat