úterý 28. srpna 2018

Česnek sezóna 2017/2018 část třetí

Už poměrně dlouhou dobu mám za sebou sklizeň česneku, k celkovým součtům jsem se dostal až poměrně nedávno - minulý týden.

Pokud jsem minulý rok doufal, že sázka na osvědčené odrůdy i za cenu menší osázené plochy mi letos přinese úspěch, musím přiznat, že výsledek je poněkud za očekáváním. Na druhou stranu dá se předpokládat, že nebýt toho, vše by do dopadlo mnohem hůře.

Bohužel nebudu mít zcela přesná čísla, protože odrůdy Stanik a Blanin jsem neprozřetelně zasadil do zbytku porostu a očekával, že to budu schopen rozlišit, nestalo se. Pokud budu ještě někdy testovat či rozpěstovávat jiné odrůdy, nechám to na samostatné záhony.

Množství zasazených stroužků jiných odrůd je však tak nízké, že to na celková čísla nemá až takový vliv.

Co se týče hlavních odrůd - zdá se, že aspoň na mých pozemcích už mohu vyhodnotit něco jako dlouhodobou zkušenost.

I letos dopadla z hlediska průměrné váhy lépe odrůda Havel - 24 gramů, je to tedy s příměsí Bjetinu, ale to nehraje na výsledku zásadní roli - 386 stroužků.

Celkem jsem sklidil cca 122/123 kg z 4739 (jen Havel)/5125 zasazených stroužků s Bjetinem.

Odrůda Havran dosáhla průměrné váhy 21,78 gramů s příměsí Staniku a Blaninu - 240 a 112 stroužků.

Celková váha 135,57 kg z 6223 stroužků.

Několik zajímavostí - váha odrůdy Havel po stroužkování 36,03 kg, tedy průměrná váha zasazených stroužků 7,6 gramů.

Odrůda Havel a Bjetin byla čistě z vlastních zdrojů, jelikož sadba nebyla k dostání. V podstatě to tak bylo už druhým rokem za sebou, jelikož předminulý rok sice nějaký Havel byl, ale pouze menší množství.

Bjetin - 386 stroužků o průměrné váze 6,63 gramů.

Váha odrůdy Havran po stroužkování 53,13 kg, průměrná váha stroužků  9,05 gramů.

Odrůdu Havran mohu rozdělit na dvě kategorie - čerstvá sadba -  3154 stroužků o průměrné váze cca 10 gramů.

Sadba z vlastních zdrojů - 2717 stroužků o průměrné váze 7,86 gramů.

Bohužel z důvodu živelného zaskladnění části menšího česneku v průběhu sklizně nemám zcela samostatně vedené výsledky za Havrana vlastního a od pana Kozáka, tedy celkové údaje by byly jen hrubým odhadem, ale mohu srovnat aspoň česnek, který jsem zařadil do kategorie střední a velký a tam vychází srovnání  44,6 kg u vlastní sadby proti 41,98 u sadby od pana Kozáka.

Je to celkem srovnatelné, ale sluší se dodat, že Havran z vlastních zdrojů byl vysázen ve vlhčí a zastíněnější části pozemku, na druhou stranu ale do záhonů, které byly už třetím rokem osázeny česnekem, zatímco Havran od pana Kozáka byl z toho hlediska na méně použité půdě - proto jsem jej tam sázel.

Tak či onak z toho mě napadají možnosti, které se vzájemně mohou posilovat

 a) správné místo hraje větší roli než velikost použitých stroužků i vyčerpání záhonů (kde je hranice, toť otázka)
 b) sázení středních (menších stroužků) je prostě výhodnější - pravdě
 c) s ohledem na poctivé hnojení v dřívějších letech mohla být pro česnek dostatečná zásoba živin a tím pádem hrálo pozitivní roli i dlouhodobější zpracování záhonů
d)prokázala se důležitost mulčování - zamulčovaný havran dal průměrnou váhu kolem 30 gramů na cibuli, což je výrazně více než průměrná váha Havranu nemulčovaného Trošku problém je v tom, že zatímco u celkového výnosu vycházím z hrubého počtu stroužků, u Havrana zamulčovaného jde o počty čisté - bez odpadu a česneku, který nevzešel ze země či byl jinak zlikvidován - i když poškození porostu v době sklizně bylo celkem minimální - cca desítky kusů..

Jestli je hranice použitelnosti velikosti stroužků kolem 6 či 5 gramů nebo i méně, v tom zatím nemám jasno, ale i na základě srovnání s odrůdou Havel to vypadá, že méně je opravdu někdy více a větší množství menších stroužků dává vyšší výnosy než menší množství větších a použít stroužky o hmotnosti 10 a více gramů je aspoň na základě mých dosavadních výsledků ekonomický nesmysl. Maximální váha cibulí v letošním roce po usušení byla i letos někde kolem 100 gramů a takové byly jen jednotlivé kusy. Poměrně slušné množství cibulí o váze kolem 50 - 60 gramů rozhodně nemohlo dostatečně kompenzovat mnohem větší množství cibulí menších

Podobné výsledky se mi prokázaly už v minulých letech a následující sezónu to budu moci důkladně otestovat, jelikož se mi naprosto nepodařilo sehnat čerstvou sadbu a velká část velkého česneku je prodána, tudíž budu muset na sadbu použít i takový, který bych ve větším množství obvykle nepoužíval.

Menší doplnění k bodům a, b, a d:

Již jsem popsal, že zamulčované letos byly jen dva záhony - jeden kompletní Havel a druhý mix Havranu, Havla a Bjetinu.

Kompletně zamulčovaný záhon byl spíše v místě s prudším sklonem a více vystavený slunci. Ze záhonů odrůdy Havel druhý pořadí od shora. Výnosy z tohoto záhonu - 19,83 kg z 776 napočítaných cibulí, průměrná váha stroužků tedy 25,5 gramů. Mám v tom chaos, ve statitistice jsem se doslat i k 20,85 a 810 stroužků, tak či onak, rozdíl v průměrné váze to až tak moc neovlivňuje. :)

Druhý kompletně zamulčovaný a závěrečný osázený kousek byly poslední z celé výsadby.

Odrůdy Havel + Bjetin - 14,76 kg a 503 napočítaných sklizených stroužků - průměrná váha 29 gramů.

Sázený počet stroužků - 604 o váze 4 kg  - 2,56 kg a 386 stroužků bjetin a 1,44 kg - 218 stroužků Havel 

Odrůda Havran + Blanin -  10,48 kg z napočítaných 350 stroužků (výchozí počet 297!!!) Průměrná váha z napočítaných stroužků 29,94 gramů.

185 stroužků Havran o váze 1,42 kg
112 storužků Blanin  o váze 0,618 kg

Ještě doplním, jak to bylo se Stanikem a Blaninem:
 
Stanik - 240 stroužků o průměrné váze 6,875 gramů.
Blanin  - 112 stroužků o průměrné váze 5,57 gramů.

Zde bohužel neznám výnosy.

Pokus o shrnutí na závěr:


Lze-li z toho chaosu něco usoudit, pak tedy to, a) mulč opravdu pomáhá
                                                                           b) velikost stroužků u použitých odrůd vychází nejlépe někde mezi 6 - 8 gramy, budu více testovat následující sezónu, snad se mi podaří udržet větší pořádek a neztratit informace v průběhu sklizně. :)
                                                                           c) správné umístění záhonu hraje obrovskou roli na výsledek

Celkovou statistiku  by trochu vylepšilo, pokud bych zahrnul i cibule, které jsou částečně použitelné, ale jdo  o jednotky kg. Velkou otázkou je, jaké vlastně byly ztráty v průběhu sezóny - kolik stroužků nedorostlo do sklizně + odpad v průběhu sklizně a vážení. U odrůdy Havran to odhaduji někde mezi 5 - 10%, u Havla ještě o  řád méně.

 Bohužel jsem si nevedl důkladnou statistiku celkového počtu cibulí, byť jsem se o to pokoušel. Každopádně průměrná váha fakticky sklizených a vážených cibulí je určitě o něco větší, protože v tomto jsou zahrnuty i ztráty.

 Ve srovnání s minulým rokem jsou výsledky za použité odrůdy výrazně horší,  jenže to byly i podmínky této sezóny, opravdu extrémní sucho, opakované použití záhonů a nemožnost doplnit záhony o živiny před výsadbou. S ohledem na celkovou průměrnou váhu cibulí je výsledek po zahrnutí všech odrůd srovnatelný.

Každopádně i letos jsem se dozvěděl dost nového a budu muset zapracovat, abych se v dalších letech dozvěděl ještě více, s každým rokem se objevují další možnosti ohledně toho, co vše se dá vyzkoušet, jenže kdo se v  tom má pak orientovat. Pro takového chaota, jako jsem já, je to sakra náročné. :)  No třeba se jednou díky pěstování česneku i dalších plodin naučím systematičnosti. :)






Žádné komentáře:

Okomentovat