pátek 3. srpna 2018

Velký bramborový experiment XIV - záhon A

Dnes jsem dokončil sklizeň testovacího záhonu A, jako obvykle mohu říci, že rezervy s ohledem na možné výnosy vidím jako značné.

Letošní rok bylo (je a bude :( ) na naše poměry extrémní sucho.

Jak to dopadlo? Docela solidně - z cca 15 m2 se podařilo sklidit 68,8 kg brambor, což vychází na 4,58 kg/m2 z cca 9,13 kg sadby, fakticky asi o něco méně, bohužel zcela přesné hodnoty už nezjistím.

Předpokládám, že nějaké to kilo zůstalo v zemi, sotva se podaří sklidit 100%, zvláště při použití této metody, pokud se mi při přerývání na další sezónu podaří tyto brambory objevit v použitelném stavu, připočítám je k celkovému výnosu.

 V čem vlastně spočívá smysl testovacích záhonů A, B a C? Před cca rokem do mě jedna dobrá dušička zasela myšlenku na použití bronzového nářadí, kteréžto by mělo mít příznivější vliv na zpracování půdy, než nářadí železné.

Údajně používaní bronzu díky obsažené mědi nemají rádi slimáci, zároveň by mělo být šetrnější k půdě. Tyto informace lze nalézt na internetu v různé podobě, prapůvodem myšlenky v moderní době ovšem je rakouský lesník, vynálezce a spisovatel Viktor Schauberger.

Kdo má zájem, může si přečíst výbor z jeho díla Tajuplná a léčivá síla vody, jak napovídá název, je to primárně o vodě, nicméně kratší pasáž se věnuje i zemědělství a autor zde uvádí, že použití bronzu na obdělávání půdy vede až k 50% zvýšení výnosů během několika let.

Ať už to s mým bronzovým pokusem dopadne jakkoliv, dle mého názoru tato kniha stojí za přečtení, obsahuje spoustu zajímavých myšlenek a pravdou je, že Schauberger už dávno varoval před problémy, které řešíme v čím dál větší míře nyní a k řešení jsme se zrovna moc za ta léta neposunuli.


V době, kdy jsem se dozvěděl o možné prospěšnosti bronzu, mi byl znám pouze rakouský výrobce bronzového nářadí a přiznám se, že částky za něj byly na můj vkus příliš vysoké, shodou okolností se o nějaký čas později objevila informace o českém výrobci za podstatně přijatelnější ceny a pak už jsem neváhal.

Jednou z mnoha mých vlastností, které mě drží u zemědělství, ačkoliv se mi to stále finančně příliš nevyplatí:), je spolu s s tvrdohlavostí zvědavost a možnost provádět různé pokusy vedoucí k různým výsledkům. A tady se objevila možnost vyzkoušet něco, co potenciálně vede k vyšším výnosům při šetrnějším zacházení s půdou, v podstatě ideální situace.

Pokud testování nedopadne s prokazatelnými výsledky, když nic jiného, zbyde mi esteticky líbívé nářadí, které nikdy nezrezne a publikováním výsledku třeba ušetřím lidem, kteří by měli chuť na podobné experimenty, nějaký ten peníz, pokud použití bronzu přinese hmatatelné výsledky v jeho prospěch, tím lépe...

Každý, kdo prolítne fotografie u velkého bramborového experimentu může vidět, že když nic jiného, mohl by mít bronz vliv na urychlení vzejití, kvetení a sklizně. Samozřejmě po prvním roce brzo soudit, bude to chtít pokračování.

  V záhonu A byla použita odrůda Adéla, testovací záhon byl zpracován prvním rokem bronzovým rýčem, uhrabán bronzovými hrabičkami, bohužel se mi nepodařilo sehnat bronzové  rycí vidle, takže sklizeň proběhla "železnou" klasikou od fiskars. Tzn, tuto sezónu se ještě nepodaří uskutečnit pokus založený na víceletém pozorování, snad pár záhonů na podzim, pokud dorazí objednané nářadí včas.

Testovací záhon B byl osázen zcela stejnou metodou, odrůdou brambor, ovšem za použití železného nářadí, rýče i hrabiček.

Testovací záhon C - použití grelinette na sázení brambor a bronzových hrabiček na uhrabání.

Záhon B bych rád sklidil během víkendu, záhon C pak příští týden a poté bude o něco jasněji. :)

A jsem velice zvědav, jak to dopadne - samozřejmě bych si přál co největší výnos  u všech záhonů, zároveň by bylo skvělé, kdyby se dala jednoznačně prokázat prospěšnost použití bronzového nářadí při používání v zemědělství, ovšem pokud to nedopadne, přežiju to.

Ještě malý dodatek k metodám pěstování - sadba brambor kupovaná z běžných zdrojů, během pěstování žádná zvláštní péče, občas jsem vytrhl nějaký plevel, ale jinak nic.

A ještě jeden malinkatý dodatek - hnojeno povrchovou aplikací kravského hnoje, předchozí plodina česnek, který byl hnojen aplikací hnoje zarýváním.

3.8.2018 - bronzová Adéla. :)

3.8.2018 - bronzová Adéla uložena do chládku. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat