Letos jsem tedy neodolal a jal se vyzkoušet i tuřín. Tato plodina byla před rozšířením brambor hodně důležitou potravinou chudých lidí a ta pověst se s ní táhne doposud, jistě napomohlo i to, že tvořila základ jídelníčku v německých koncentračních táborech.
Každopádně po vyzkoušení prvních exemplářů, zatím v syrovém stavu, musím zajásat a rozhodnout a vím, že k podzimnímu pěstování po sklizni česneku a brambor nějaký ten záhon tuřínu rozhodně vyhradím. Výnosy by mohly být dle mých knižních zdrojů cca srovnatelné s brambory. Samozřejmě nejsou tak výživné, na druhou stranu ale rozhodně zdravější.
Bulvy jsou velké, chutné a nenáročné na péči, zvládají chudou půdu. Jen to letní počasí jim asi nesvědčí, i když tyto konkrétní rostlinky ustály ve zdraví značná vedra a chuťově to prostě je dobré. Lze konzumovat i listy!
Otázka je, jak si poradí bez zalévání
Pro zájemce o podrobné info: https://en.wikipedia.org/wiki/Rutabaga a nebo třeba:
https://www.magazinzdravi.cz/turin
před sklizní |
po sklizni |
a další etapa |
Žádné komentáře:
Okomentovat