středa 13. června 2018

Tuřín, další objevená zelenina!

Po dlouhých a dlouhých letech pěstitelských aktivit, kdy jsem se v pěstování zeleniny slepě hnal jen za česnekem, jsem se konečně rozhoupal k zásadnímu rozšíření sortimentu. Pravda, dýně a cibuli také pěstujeme po léta, ale to jsou celkem běžně pěstované zeleniny.

Letos jsem tedy neodolal a jal se vyzkoušet i tuřín. Tato plodina byla před rozšířením brambor hodně důležitou potravinou chudých lidí a ta pověst se s ní táhne doposud, jistě napomohlo i to, že tvořila základ jídelníčku v německých koncentračních táborech.

Každopádně po vyzkoušení prvních exemplářů, zatím v syrovém stavu, musím zajásat  a rozhodnout a vím, že k podzimnímu pěstování po sklizni česneku a brambor nějaký ten záhon tuřínu rozhodně vyhradím. Výnosy by mohly být dle mých knižních zdrojů cca srovnatelné s brambory. Samozřejmě nejsou tak výživné, na druhou stranu ale rozhodně zdravější.

Bulvy jsou velké, chutné a nenáročné na péči, zvládají chudou půdu. Jen to letní počasí jim asi nesvědčí, i když tyto konkrétní rostlinky ustály ve zdraví značná vedra a chuťově to prostě je dobré. Lze konzumovat i listy!

Otázka je, jak si poradí bez zalévání

Pro zájemce o podrobné info:  https://en.wikipedia.org/wiki/Rutabaga a nebo třeba:

https://www.magazinzdravi.cz/turin

před sklizní

po sklizni

a další etapa

 

Žádné komentáře:

Okomentovat