neděle 3. června 2018

Rajčatové závody a okurky

V letošním roce jsme obohatili zahradu o foliovník, netroufám si říci, jak dlouho vydrží, jednu dobu už to vypadalo, že nám odlétne. :) Avšak rostlinkám pěstovaným uvnitř se toto prostředí zatím velice zamlouvá. :) Osobně jsem zvědav, která rajčata dozrají jako první. Obě odrůdy jsem pořizoval od Marka Kvapila jako jedny z nejranějších sehnatelných, obě jsem vysel 9.3.2018 a momentálně načínají 87. den od doby, kdy semínka byla umístěna do květináčků. Podle jedné z mých oblíbených zahradních  knih trvá rajčatům cesta od semínka k dospělosti (první sklizeň) 120 dnů, ovšem to se týká rajčat tyčkových, podle údajů Marka Kvapila by rajčata Latah měla dozrávat 50 dnů ode dne výsadby. U odůrdy Siberian vím jistě, že první kousky skončily v půdě už 1.5.2018.

Odrůda Latah byla méně energická a tak si na přesazení počkala ještě dalších pár dní, bohužel selhaly zápisky, ale na základě fotografie to bylo nejpozději 10.5 a už od 1.5.2018 přebývaly společně se Siberianem ve foliovníku, ovšem jen v květináči. 1.5. 2018 byla také první rajčata odrůdy Latah zasazena přímo do venkovního záhonu, ale to je zase jiný příběh.

Tak či onak, půjde-li vše dle plánů, nejpozději v druhé polovině června by měla začít první sklizeň domácích rajčat. :)  Sám jsem zvědav, do jaké míry a jestli dokáže foliovník v kombinaci s letošním počasím termíny sklizně urychlit. :)
Okurky různých odrůd - Dekan, Marketmore, Early Spring Burpless F1 (hadovka), Regina F1,  + koriandr, venkovně by měla vyrůst i nějaká ta Crystal Lemon, uvidímě, jestli to vůbec stojí za ten pokus. :)

V popředí chilli paprčiky, v pozadí rajčata Siberian u uličky a Latah u plachty

první plody odrůda Latah

první plody odrůda Siberian
 

Douška na závěr - i ve foliovníku byly do jisté míry použity metody odpovídající bramborovému záhonu A, i to by teoreticky mohlo urychlit sklizeň. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat