neděle 24. června 2018

Tento způsob (před)léta zdá se mi poněkud zvláštní. :)

Za poslední léta jsem si zvykl, že největší vedra začínají být nezřídka v průběhu května a června, červenec zdá se mi poněkud umírněnější, jelikož si nevedu statistiky, může to být subjektivní dojem způsobený pouhým srovnáváním.

Co z toho plyne pro mé hospodaření v Železných horách? Při sklizni lze těžko spoléhat na tabulkové údaje a nezbývá, než se naučit řídit přírodou. Typicky u česneku bych očekával sklizeň dle tabulek u nejčastěji vysazovaných odrůd někdy v polovině července, s ohledem na střední nadmořeskou výšku možná i o něco později a ono to zatím vypadá na termíny minimálně o 14 dříve, snad by to šlo i dříve, ale to rozhodování je složité, zvlášť s ohledem na letošní rok, kdy bylo u nás nezvyklé sucho a tak chci nechat česnek dorůst, co nejvíce to půjde.

Abych jen nehudral, nejranější z broskvoní  - Primissima Delbard - je již sklizena, přičemž ona ranost se projevuje obvyklým sklízením začátkem července, předpokládám v obvyklých oblastech, což zrovna nejsme. :)

 Možná by ještě pár dní mohly zůstat na stromě, ale jelikož bdělá návštěva zaregistrovala opadané plody, rozhodl jsem se začít neprodleně sklízet a tak mám za sebou v druhém roce života broskví v mém minisadu první sklizeň o hmotnosti 0,68 kg, testovací broskev o něco dříve, zbytek 21.6.2018. Popadané kousky nakonec skončily v kompostu.

Vyzkoušel jsem i první letošní brambory - ty lze sklízet již v okamžiku počátku květení, což už před nějakým časem nastalo, s ohledem na probíhající testování budu odebírat jen z jednoho záhonu a zkusím to činit tak, aby rostliny mohly i po odběru dále fungovat, na základě rady od kolegyně s pozitivnímu zkušenostmi s touto metodou. Do konce vegetace podle ranosti odrůdy ale zbývá ještě spoustu času - odpočet vychází na začátek srpna.

Mnohem dříve začal i sběr cuket a okurek, cukety i dýně se zatím se ctí popraly s nasazením vodoúsporných metod a přežívají, u předpěstovaných by se dokonce dalo i říci, že se jim vysloveně daří. :)

Melouny skomírají, uvidíme, jestli pomohou deště, které snad konečně v trochu větším měřítku dorazí i do Železných hor...

Celkově vzato, s ohledem na hrozivý průběh letošního jara nemám až tak mnoho důvodů k nespokojenosti, bohužel až na zmiňovaný česnek, kde to ani letos nevypadá na kvalitativní průlom.

Nasazení osvědčených odrůd snad zabránilo nejhoršímu, ale obávám se, že budu rád, dostanu-li se na 1 kg z metru. To už je prostě úděl zemědělce a nejsem natolik schopným hospodářem, abych dokázal výkyvy plně vyrovnávat  půdními opatřeními. Pravděpodobně nepomohla pozdní dodávka hnoje, kdy jsem nedokázal zapravit živiny včas do půdy a tak musel česnek čerpat z dřívějších zásob po předchozích letech, které však byly s ohledem na poměr dodávání x odčerpávání dle mého názoru dostatečné. 

Faktický výsledek ukáže sklizeň a konečné zvážení...

Pobavil ovšem koriandr, který obvykle má dorůstat 20 - 60 cm, ovšem v pařníku má kolem 120 cm a ve vysokém záhonu kolem 110 cm. :)

 

Cukety Costata Romanesca

Broskve Primissima Delbard

První oběd z letošní sklizně brambor :)

Okurkový porost

Rajčatový porost, chilli a koriandr

hadovky

rajčata z blízka



Žádné komentáře:

Okomentovat