sobota 5. května 2018

Dosavadní průběh sezóny 2018 a její vyhlídky

Vypadá to, že letošní rok bude pro pěstitelskou činnost opravdovou výzvou. Poslední léta, s výjimkou loňského, bývají u nás dosti suchá a nedojde-li brzy ke změnám, sezóna 2018 bude patřit k nejsušším za dlouhá léta a to jsem si představoval, přitom zrovna letos bych toho rád vypěstoval co nejvíce.

Co se týče sazeniček to nevypadá zle, otázkou je, zvládnu-li to uzalévat.

Ve srovnání s minulými léty bych rád vypěstoval výrazně větší množství brambor – cca 400 – 600 kg, ale i dýní, aspoň 300 kg a cuket – cca 200.

Co se týče dalších plodin, na přímý výsev jsou podmínky opravdu nevalné, naštěstí mnohé lze odsunout na podzimní výsadbu a do té doby se snad povaha počasí zlepší.

Jedním ze zajímavých poznatků letošního roku bude uplatnění grelinette, širokých rycí vidlí, které jsem si pořídil na sklonku loňského roku a plně je využívám až tuto sezónu – nenahrazuje to dvojité rytí, ale určitě prokypřování rycími vidlemi, s ohledem na šířku cca 66 cm jde o značné urychlení ve zpracování půdy, tím, že nedochází k obracení půdního profilu, mělo by to být šetrnější k organismům žijícím v půdě.

Vedle prokypření se nástroj osvědčil i na sázení brambor, probíhá to tak, že jeden člověk nadzvedává půdu a druhý umisťuje do vzniklé mezery hlízy brambor, takto lze bez velké fyzické námahy ve dvou pohodovým tempem osadit za jednu hodinu cca 25 m2 brambor, tedy 100 m2 za cca 4 hodiny a to už je plocha dost velká, aby na ní šlo vypěstovat zásobu brambor pro cca 4 člennou rodinu na sezónu od července/srpna do dubna. Lze pracovat i samostatně, ale samozřejmě je to pomalejší.

Abych nepěl jen ódy, grelinette doporučuji používat na již založené záhony, začínat s loukou není úplně dobrý nápad. :)
Ilustrační záběry ještě ze zimního období.

Dále je pravdou, že takto sázené brambory neskončí v až tak velké hloubce jako při metodě použité minulý rok a přirozeně je tato metoda náročnější, než prosté sázení pod mulč.

Zbývá ještě počkat, jaké budou výnosy a osvědčí-li se nástroj i na sklizeň.

Co se týče ostatního, pokud to dobře dopadne, bude v letošním roce vedle dýní, cuket, brambor, česneku a cibule také dostatečná zásoba rajčat a okurek – další z novinek je 18 m2 velký foliovník. :)

Uvidíme, jak dopadnou pokusy s hrachem a další zeleninou.

Jelikož stále nepřišly mrazy, vypadá to pro letošek nadějně i s ovocem – ovšem uvidíme, co to sucho...

Letos jsem obohatil sad o 5 kousků vína, 2 moruše a 2 třešně, bohužel už nyní je ztráta na jedné moruši, ostatek snad vydrží.

A samozřejmě nesmím zapomenout na živý plot, který je rok od roku živější.

Žádné komentáře:

Okomentovat