sobota 5. května 2018

Velký bramborový experiment I

Jak jsem již psal v předchozím příspěvku, v letošním roce jsem se rozhodl vyzkoušet ve větším měřítku pěstování brambor.

Vsadil jsem na tři odrůdy - ranou Adélu a Marabol a poloranou Dittu.

Ze 100 kg bylo od doby nákupu v únoru do doby výsadby použitelných 87 kg.

Z hlediska skladování dopadla nejlépe Ditta -  z 25 kg zbylo v době sázení 23,91 kg čisté váhy.

U Marabolu 22,48 z 25 kg.

Adéla 1. pytel -  cca 18 z 25 kg (asi smůla?)
Adéla 2. pytel - 22,49 z 25 kg.

Výsadba probíhala takto:

Adéla 1 pytel cca 16,5 kg - 8. dubna, dva testovací záhony o celkové ploše cca 28 m2 pomocí příkopové metody - vykopal jsem tři rýhy po šířce záhonu, vždy umístil brambory a pak zahrnoval, je to náročné časově na výsadbu, pravděpodobně i na sklizeň, uvidíme co výnosy.
 

Zajímavostí je, ačkoliv technicky byla použita stejná metoda i stejný den výsadby, jen u druhého záhonu až odpoledne, v prvním záhonu se daří bramborám o mnoho lépe a to přes to, že v obou byla jako předplodina využit česnek, dokonce i stejná odrůda, tudíž i tentýž způsob vyčerpání půdy.

Ale ten optický rozdíl je obrovský. V prvním záhonu začaly brambory vylézat už koncem dubna, v druhém jsem první kousky zpozoroval s velkou snahou až včera. Samozřejmě v tom je háček, ale ten si s dovolením prozatím nechám pro sebe. ;)

Záhon osazený 8.4. a brambory již pilně lezou.

Zachyceno ve stejný den, jako předchozí fotografie. I přes zhoršenou kvalitu fotografie je snad vidět, že brambory nejsou vidět. ;) Tento záhon byl též osazen 8.4, stejná metoda, stejná odrůda. :)


Ostatní záhony byly osázeny z větší části metodou nastíněnou již dříve - pomocí grelinette - a pár posledních kilo jen volným ložením pod mulč ze sena.

Zbytek 1. pytle Adély - dosazen 15.4. 2018.
Ditta - 15.4.2018.
Marabol - 18.4.2018
Adéla 2. pytel - 18.4.2018.

Mimochodem brambory sázené pomocí grelinette + hrabičkami již lezou také. :)

Bude zajímavé sledovat, jak to všechno dopadne. Letošní rok bude opravdu výzva. :)

Omlouvám se za zhoršenou kvalitu fotografií, fotoaparát už má opravdu nejlepší za sebou, nebýt mé nešikovnosti, nevadilo by, leč poškozený objektiv už lepší nebude a moc kouzlit se s tím už nedá.

Žádné komentáře:

Okomentovat