pondělí 5. dubna 2010

Fotografie z výsadby III


Tento týden došlo na muchovníky - Amelanchier Alnifolia. Dobře jim dělá slunce, snáší i polostín :) Stejně jako v případě zimolezu kamčatského jde o keře plodící bobule připodobňované borůvkám. Měly by zvládat i velice silný mráz (jsou původní v Kanadě, na Sibiři i u nás), zároveň jim ani nevadí jílovitá půda, což je výborná kombinace. Dorůstají až 6 metrů, takže jde vlastně o takové menší stromky. Pochybuji, že by u nás vyrostly až do takové výše, ale nechám se překvapit. Horší je, že pomalu ale jistě dochází místo na další výsadbu :) Snažím se rostlinám dát dost místa, jenže když počítám s plným vzrůstem, zjišťuji, že zas tak moc prostoru zase není. Takže s další výsadbou už bude třeba pomalu začít brzdit :)



Dalším přírůstkem jsou zatím tři exempláře eleuterokoka ostnitého - Eleutherococcus senticosus. Zajímavý keř, upotřebit lze vařené listy, největší zdravotní účinek by mělo mít požívání kořenu.
"Pomáhá člověku vyrovnávat se s psychickou i fyzickou zátěží, posiluje imunitní systém, urychluje holení, zlepšuje paměť a má kladný vliv na dlouhověkost. Zbavuje tělo následků radiace a toxických látek. Vařené listy jsou také jedlé, sušené na čaj."

Tolik citace z knihy Jaroslava Svobody, odkud mimochodem pochází většina mých informací o v ČR méně rozšířených rostlinách :)

Skvělé je, že keř má rád stín, polostín a vlhké prostředí, takže si jím mohu prosázet pro běžné rostliny hůře využitelné olšiny.

Co mě potěšilo cestou do Prahy.......na známém místě se opět rozrostl medvědí česnek - Allium Ursinum. Už jsem o tomto nálezu referoval na jaře minulého roku. Stihnul jsem to tenkrát jen tak tak :) Nyní jsem šel na jisto, přirozeně tedy mnohem dříve :) Mohu tedy říci, že letošní dlouhá zima se na vegetaci medvědího česneku nijak nepodepsala. Listy jsou vzrostlé již nyní, začátkem dubna, a dle velikosti to vypadá, že vyrostly minimálně před týdnem, ale spíše ještě dříve :) Tento podzim už opravdu budu muset vyrazit a přesídlit některé cibulky do našich Olšin :) Listy z medvědího česneku jsou totiž opravdu výborné, zdravé a není nad to, mít čerstvou zeleninu již koncem března, či počátkem dubna :))

Poznatek z praxe: listy je opravdu třeba spotřebovat co nejdříve od utrhnutí, velice rychle ztrácí chuť.

Poznatek z praxe 2: Lze zachovat konzervací v solném nálevu :)

2 komentáře:

  1. K uchování medvědího česneku:
    Máslové koule z medvědího česneku
    Rozsekat listy medvědího česneku a smíchat s rozměklým máslem v takovém poměru, aby máslo bylo jen nezbytné pojivo. Vymodelovat kuličky, každou zabalit do alobalu a dát na mrazák. Na brambory, do pomazánek, na ryby, do rýže...

    Olej z medvědího česneku
    Do sklenice naskládat podrcené listy medvědího česneku a zalít až po okraj olivovým olejem. Hrdlo lahve potáhnout potravinářskou fólií a pevně zavíčkovat. Uložit do papírového pytlíku, aby byl olej stále ve tmě a uskladníme v lednici na měsíc až dva. Poté přecedit do lahve. Do jídel, salátů, na rozpečené pečivo.

    Pasta z medvědího česneku
    Vložíme stroužky česneku (nebo listy medvědího česneku, nebo obojí) do sekáčku a přilijeme olej – asi do 1/3 množství česneku. Můžeme přidat i ostatní suroviny – pepř, paprikové floky, feferonky, česnek medvědí, bazalku, atd. Rozmixujeme, naplníme do malých skleniček a uchováme v chladu. Nedá se skladovat příliš dlouho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, díky za informace. No...jelikož jsem se pustil do pěstování česneku "klasického", medvědí zanedbávám a nechávám si ho na vysazených místech jen tak růst, on se i sám docela rozšiřuje, ale zase ne tak moc, asi by neškodila přidat pár dalších hnízd, no třeba to vyjde příští jaro...

      Vymazat