pátek 11. září 2020

Drobné zahradní radosti na přelomu léta a podzimu 2020

V minulém příspěvku jsem si trochu zaplakal nad bramborovou sklizní a tak se budu tentokrát pro změnu veselit. :) 

Září je období dozrávání jablek a jsem nadšen, že po loňské ochutnávce, kdy se urodilo první jablíčko, stoupla úroda z vysázených stromků o tisíce procent. 

 

Stromky jsou to mladé, sázené v roce 2017 a i přes to některé z odrůd začínají plodit, u jiných budu muset patrně ještě nějaký čas počkat, třeba se dočkám  za rok či dva, ale hlavní je, že už to začalo a každý rok, samozřejmě nepřijdou-li nepříznivivé klimatické podmínky, by to mohlo být lepší a lepší. :)

Cesta k vlastním jablkům byla trochu komplikovanější, než jsem si původně přál. Jabloně byly spolu s hrušněmi, kaštanovníky a ořešáky prvním, co jsem sázel před lety na nově koupený pozemek. 

Staly se chyby, už si nepamatuji jaké konkrétně, každopádně první ovocné stromky, až na ořešáky, dopadly bídně. Málem jsem to vzdal, protože jsem podezřívál z neúspěchu hlavně růžovou spálu, která pravděpodobně byla za nutností důkladného seříznutí asijských hrušní, u dvou převládla podnož, u jedné srnky a třetí nakonec zarůstá náletem olší, ačkoliv jsem ji už dříve odepisoval, i přes to stále žije, úplné úmrtí hrušní konference a bohemia.

V daném okamžiku jserm rezignoval na jabloně a vsadil na slivoně, myslím, že své trable s neschopností dosáhnout solidní úrody švestek, jsem už také popisoval, naštěští jsem si po letech řekl, že to zkusím s jabloněmi znovu a dobře jsem udělal. 

Vypadá to, že výsadba z roku 2017 se vesměs ujala, aspoň u vzrůstných podnoží, zákrsky, objednané pro jistotu,  mají výsledky rozporné. Už došlo k nějakému úmrtí a je vidět, že nemalá část z nich živoří.

Pravdou je, že stromky obecně nechávám růst od doby koupě na divoko - koupeno jako špičáky, a do úpravy koruny se pustím nejspíše až další jaro a to asi jen odstraněním spodních větví.

Zatím mi to funguje, tak u toho, doufejme v rámci minimalismu budu moci zůstat. 

Co mě s ohledem na průběh jara vedle jabloní velice kladně překvapilo - hrušně, ať už se z nich stalo cokoliv, letos mi poprvé vykvetly a světe div se, jeden ze stromů, nejvzrůstnější, dokonce zaplodil první hruštičku, jelikož v minulém roce bylo první jablko a letos jich budou kila, třeba se příští rok dočkám mnoha kilogramů hrušek, ale raději nebudu příliš předjímat. :)

Kromě první hrušky a jablek z prvních tří stromků, tipuju ontario, panenské české a buď ještě jedno ontario nebo matično, to si budu muset dozjistit, budou i letos mišpule a další novinkou kdoule.

Vedle toho po již popsaných neúspěších se slivoněmi způsobených otravnou pilatkou musím přidat, že začíná plodit vzrostlejší část trnkové živého plotu a slivoně vysazené na zahradě byly tak osypané, jako nepamatuji. 

Kromě toho byly i nějaké ty broskve, opět osvědčené odrůdy, ale pár plodů i z jiných exemplářů.

 

 

 

 

 

 

 Ovocná část zahrady mi tedy v tomto roce opravdu dělá radost a když to dobře dopadne, mohly by se příští rok přidat první moruše i třešně. Nu to se uvidí!

 






Tož tak ať nám to vše plodí a roste ku prospěchu nás, našich blížních, přátel  a v neposlední řadě i ve prospěch přírody!




Žádné komentáře:

Okomentovat