úterý 4. října 2016

Dvojité rytí a dýně. :)

Vedle česneku pěstujeme v menším měřítku i další zeleninu, jelikož je to pro vlastní potřebu, nemáme potřebu to vážit, ale dýně jsme si zvážili. :)

Takže mám další statistiku k metodě dvojitého rytí - 34 kg z cca 9 m2, tedy cca 3,8 kg z m2. Momentálně sice dorůstají ještě další dýně, ale pochybuju, že z toho bude nějaká větší váha.

Jak je vidět z ilustrace, jde o klasické dýně. V minulých letech byl na záhonu s dýněmi česnek.

Aspoň u dýní se tedy podařilo překonat základní tabulkové výnosy - jsme přibližně uprostřed základní a střední úrovní pěstitelství (dle "How to Grow More Vegetables....". :) Pravda je, že jsme se ani nepokusili dodržet udávané rozestupy mezi rostlinami, ale i tak je výsledek dle mého názoru slušný. :)

Podle odkazu bychom museli k zajištění dostatečné denní dávky kalorií spotřebovat přibližně 5 kg na den. ;) Tzn. při dosaženém výnosu potřebujeme cca 480 m2 dýní na zajištění potravy pro jednoho člověka na jeden rok, ovšem za předpokladu, že bychom dokázali spotřebovat dýni celou, bez odpadu.Velkoplodé dýně asi nejsou na tohle ideální, takže si plochu můžeme navýšit o třetinu až polovinu, protože velká část bude odpad. Tzn, rázem jsme v lepším případě na nějakých 600-700 m2 na jednoho člověka. Na druhou stranu dýně mají slušnou trvanlivost a mohou pomoci překlenout zimní a jarní období, kdy zrovna nic moc neroste, spolu s brambory, případně i topinambury, ty poslední sice nemají tak dobrou skladovatelnost, na druhou stranu je ani není třeba skladovat, jelikož vydrží v půdě. :)

Bohužel pokusy s bramborem ani topinamburem jsem zatím neprováděl. :)






Žádné komentáře:

Okomentovat