středa 30. října 2013

Zkušenosti s česnekem v sezóně 2012/2013

V sezóně 2012/2013 jsem připravil přibližně 70 m2 polí a zasázel:

 4 kg Vekanu* ponechaného pro zasazení ze sklizně v předchozím roce
1 kg Slavinu  téhož zdroje
4 kg Benátčanu z téhož zdroje rozdělno po jednom kg dle váhových kategorií

Nově sázeno

2 kg odrůdy Japo 2 čerstvá sadba
2 kg Bjetin čerstvá sadba
2 kg Slavin čerstvá sadba
asi 3 hlavičky neznámé odrůdy získané jako vzorek ve vesnici :)+



Příprava polí - Bjetin, Slavin, Japo 2,  Vekan sázeno dvojitým rytím, kompost na dno, kompost na vrch. Odstupy přibližně 10 cm od sebe, záhonovým způsobem.

Vekan cca 1/3  - opět dvojité rytí, ale pro nedostatek kompostu použit použita na dno čerstvá tráva, kopřivy, prostě velká míra improvizace :) Na překrytí polí vrstvou kompostu už nezbyl žádný materiál.

Slavin z minulé sezóny - cca 6 m2 vyvýšený záhon po bramborách, bez jakéhokoliv hnojení

Benátčan - pro nedostatek kompostu použit na dno rýhy odleželý hnůj - směs králičího a slepičího hnoje.

Až na Benátčan sázeny všechny odrůdy začátkem listopadu. Polovina Benátčanu zasazena v prosinci  (o Vánocích :) a polovina v první polovině března.

Všechna pole během dne částečně zastíněna - ráno a večer, přes den dost slunečního svitu - přibližně 8 až 10 hodin v době pozdního jara a léta.

Půda těžká a jílovitá, PH kyselejší (většinou mezi 5.0 a 6.0), výška 450 m. nad mořem. Zpočátku hodně vláhy, poté sušší období, období dešťů - letošní povodně, s česnekem nic vypozorovatelného neprovedlo. Následné sušší období zřejmě přišlo v pravý čas. :). Vedlejším produktem dvojitého rytí je automatická tvorba lehce vyvýšených záhonů - může mít pozitivní vliv pro případ nadměrné vlhkosti.

Výnosy - Vekan -  17,5 kg
                Japo 2 - 12,0 kg
                Slavin - 11,3 kg
           Benátčan - 15,3 kg++
                Bjetin - 13,0 kg
                 ???     - 0,66 kg

Nejlepší výsledky z odrůd od pana Kozáka dala za uplynulou sezónu odrůda Bjetin - průměrná váha sklizených paliček kolem 30 gramů, váhově rovnoměrné - většina hlaviček se držela váhově kolem průměru a nevybočovala ani jedním směrem.

Druhá nejlepší odrůda - Japo 2 - část hlaviček miniaturních (i pod 10 gramů), největší hlavičky hodně přes 50 gramů, rekord 82 gramů na hlavičku, průměr přes 20 gramů.

Vekan, Slavin a Benátčan - většina hlaviček byla menších, průměrná váha ve všech případech pod 20 gramů. Benátčan sázen až na jaře, což mělo nepochybně vliv na sklizeň.

Výsledky Slavinu špatné i přes to, že pole bylo připraveno ve stejné míře jako políčka pro Japo 2 a Bjetin. Pole Slavinu z vlastní sadby - vyvýšený záhon bez hnojení, kde byly dříve brambory, dopadl lépe než záhon pečlivě připravený pomocí dvojitého rytí.

Největší chyby - stejně jako minulý rok i letos jsem si nedal pozor na včasné odstranění pacibulek, rozdíl mezi česneky s odstraněnými pacibulkami a bez nich je neopominutelný.

Stejně jako minulý rok, i letos nepaličák benátčan vytvořil obdivuhodné množství pacibulek. U Japo 2 k tomuto jevu došlo také, ale v mnohem menší míře.

Shrnutí: Bjetin ano, Japo 2 ano, Vekan letos ne, Slavin podmíněně ano (některé česneky ukázaly solidní potenciál, ale celkový výsledek byl bohužel špatný)

Výnosy u Bjetinu ukázaly, že česnek lze  pěstovat i velice na husto a to i přes to, že k hnojení byl použit pouze kompost a česnek byl vysázen do dříve zatravněné plochy (drny obráceny kořeny vzhůru) bez předchozí přípravy - pouze cca 4 týdenní odstup mez přípravou polí a výsadbou česneku.

* Veškerá sadba pochází přímo od pana Kozáka
+sázeno ve stejnou dobu jako Benátčan, malé množstvá stroužků (4-6), nejvyšší průměrná váha - kolem 50 gramů na hlavičku, pro pěstování ve větší míře asi nevhodné, nicméně z testovacích důvodů ponecháno na další sadbu.
++V důsledku nepovedené sklizně objeveno v průběhu přípravy polí na další sezónu dalších cca 0,7 kg česneku u Benátčanu, v menší míře i u ostatních odrůd, lze připočíst navíc kolem 1 kg.







Žádné komentáře:

Okomentovat