pondělí 28. října 2013

Dvojité rytí II

Dvojité rytí sezóna 2012/2013

Po přestávce v minulé sezóně jsem se vrátil opět k dvojitému rytí a tentokrát již plánuji dlouhodobý test.

Fakticky jde o dvojité rytí s jistým omezením, určitě už ne o metodu GB využitou více méně v úplnosti v předminulé sezóně.

Co ponechám je základ, tedy první brázdu vyrýt a hodit do kolečka, prokypřit o stupeň níže rycími vidlemi, doplnit na dno kompost, zahrnout brázdu brázdou další a navrch kompost - toto je metoda v ideální podobě - pokud přivauju prvním rokem.

V následujících letech již údajně stačí dodávat kompost pouze navrch.  V této sezóně - podzim 2012 až léto/podzim 2013 jsem měl takto připravených přibližně 70 m2.

V roce letošním jsem se plánuji přiblížit včetně těchto již použitých polí cca 200 - 250 m2 a rád bych se dostal do situace, kdy budu schopen v tomto provozu udržovat aspoň 600 m2.Maximální předpokládaná hranice někdy v snad dohledné budoucnosti je  kolem 3000 m2, to neznamená, že celých 3000 m2 bude vždy obhospodařováno zeleninou;) Pokud se potvrdí vysoké výnosy, možná by postačila i polovina, obojí je zatím hudba budoucnosti:)

Stejně jako v minulém roce, i letos byl a bude největším limitujícím faktorem nedostatek kompostu.

U některých políček nezbývá než použít tuto metodu do značné míry "ošizenou", což nemusí být nutně špatné, doufám, že do jara se mi podaří nějaký další kompost dotvořit, no a pak budu mít dále co srovnávat.

Například použití odleželého hnoje místo kompostu a jak jsem již napsal, dodání čerstvého kompostu až na jaře.

Zatím mohu shrnout minulý  rok - tvorba nových polí  - a také zkušenosti z letoška - nejen tvorba nových polí, ale i obnova políčka již dvojitým rytím připraveného k nové výsadbě.

Zkušenosti jsou tyto - za jednu hodinu dokážu u nás připravit pěkně s rýčem, s přivážením kompostu a odnáškou kamenů (tak půl kýble na 2 m :) cca 3 m2

Obnova pole touto metodou je již mnohem jednodušší, za hodinu lze připravit přibližně 5 m2, práce s půdou je naprosto pohodová, v podstatě to jde od ruky skoro samo;)

V obou případech by šlo asi  zrychlit, ale mně vyhovuvuje pohodovější tempo.

Nicméně z toho plyne, že i bez jakékoliv mechanizace lze připravit poměrně rozsáhlé plochy, jasně že člověk nemůže konkurovat koníkovi, o mechanizaci nemluvě;), ale když uvážím již připravenou půdu, dá se za tři až čtyři hoďky ranního či podvečerného cvičení připravit 15 m2 - platí u polí, která už byla jednou připravena-. Kolik se dá zvládnout v průběhu roku nechám na uvážení každého z Vás :) Za sebe mohu  dát do placu zatím cca  200 m2. V případě "každodenní" práce by se dalo zvládnout mnohem, mnohem více, hodně jsem se flákal, někdy nevyšlo počasí, rezervy jsou obrovské. :)

To je tedy pracnost....

Nyní k výnosům - na metodě jsou nejzajímavější předpokládané výnosy a jejich údajně dlouhodobá udržitelnost.

Když budu mluvit o vlastních zkušenostech - zatím se z jistě všem známých důvodů omezuji na česnek. :) Je to super plodina, dokáže hodně odpustit a zároveň má mnohem delší vegetaci než většina druhů zeleniny. V mém případě je trochu problém v tom, že nemám ustálené odrůdy, takže srovnávání bylo zatím problematické. V příštím roce už bude srovnání lepší, jelikož  mám vytipované odrůdy, kterým by se na mém pozemku mělo dařit a nebude to o tom, že, když to přeženu, na každém políčku je jiná odrůda.

Uspokojivé výnosy při polním hospodaření se pohybují kolem 10 tun z hektaru. S nejvýnosnější odrůdou - bjetin - jsem se zatím dostal přibližně na 2 kg z m2 při průměrné váze sklizených palic 30 gramů na hlavičku. Výnos na metr velice slušný, na hlavičku vzhledem k mým dosavadním zkušenostem velice uspokojivý, z hlediska srovnání se zkušenými pěstiteli je to samozřejmě už horší.

Na druhou stranu může mě hřát, že pěstování jsem použil jen rukou, rýče, půdy a kompostu, žádná umělá hnojiva a výsledek je docela slušný.

Když uvážím, že předchozí plodinou byla jen tráva, nemohu si stěžovat.;)

Příští rok budu sklízet z již připraveného políčka a tak jsem velice zvědavý, do jaké míry se projeví změna struktury půdy z velice těžké jílovité na mnohem kypřejší již opracovanou, na to však nezbývá než čekat.

Problematickou záležitostí současného pokusu je především to, že budu pěstovat česnek po česneku, což se nedoporučuje, z testovacích i časových důvodů mi nezbývá, než to risknout. Česnek byl zdravý, takže chorob se bát, doufejme, nemusím a ze zkušeností ostatních vím, že i když to není ideální, jde to a při dobře připravené půdě je vliv na sklizeň malý.

Abych se vrátil k výnosům....je otázka, zda-li se vyplatí tato metoda kvůli 2 kg z m2, na druhou stranu, pokud to znamená nutost 2x menší celkové výměry, znamená to i méně práce.

Jenže dvojnásobek je pouze začátek;) Už podle velikosti čenseku je poznat, že rezervy ve výnosu na plochu by mohly být značné. Stačila by průměrná váha kolem 45-60 gramů, což u česneku není nic nemožného a jsme na 3 až 4 kg z m2 a to už stojí za zvážení.

Údajným maximem u této metody by mělo být kolem 10 kg z m2 v ideálním klimatu a ideální půdě.

Při zvolení vhodné odrůdy (dávající 150 gramů na hlavičku) by i toto mělo být možné, jestli se mi to někdy zadaří, určitě se pochlubím.;) Každopádně za sebe budu spokojen i s třetinovými výnosy a samozřejmě o nich budu refereovat. :)

Když se mi bude chtít, podám někdy brzy, možná už zítra, podrobnější hlášní o letošní česnekové sezóně, tak jak  u nás proběhla.

P.S.

Od příštího roku rozběhnu i další zeleninu, aneb cesta krok za krokem k (nejen) samozásobitelství (zeleninou a ovocem;)





1 komentář:

  1. My ryjeme někdy dokonce i třikrát. Na podzim, hned z jara, kde to prosypávám popelem z ohniště, a pak ještě jednou, kdy to prokládám chlévskou mrvou. Ale je teda pravda, že člověka to pak už potřetí nebaví a těší se, až si sedne do velké sedací soupravy z pravé kůže, kterou jsme si koupili do nového obývacího pokoje. :)

    OdpovědětVymazat