neděle 12. června 2011

Čínská studie II

Zatímco první příspěvek byl spíše o mně:), v druhém a následujících bych se rád věnoval knize samotné a to především dle mého názoru klíčovým nálezům v knize prezentovaným.

Autoři publikace se domnívají, že k prevenci civilizačních chorob či dokonce i potlačení až léčení projevů nemocí propuklých slouží nejlépe vhodná úprava jídelníčku. Nedokážu posoudit, do jaké míry jde o myšlenky v České republice revoluční, nicméně dle knihy se zdá, že ve Spojených státech vyvolaly takovéto "kacířské myšlenky" v jistých zainteresovaných kruzích řádnou nevoli.

Dr. Campbell totiž podává velice čitelnou formou přesvědčivou sbírku důkazů svědčících o přínosu radikálního omezení či ideálně vyškrtnutí potravin na živočišném základě a to včetně mléčných výrobků, ryb a vajec.

Název publikace "Čínská studie" nezvolili autoři náhodně. V 80. letech se naskytla Dr. Campbellovi příležitost ke zkoumání stravovacích zvyklostí a zdravotního stavu s tím spojeného u čínské populace. V průběhu studie dostal příležitost ověřit si u 6500 testovaných obyvatel 65 čínských převážně venkovských oblastí zjištění, ke kterým dospěl již v počátečním období kariéry.

V rané fázi vědecké kariéry působil Dr. Campbell na Filipínách v rámci programu majícího za cíl snížení podvýživy u dětské populace. Vzhledem k chudobě většiny tamější populace nebylo možné počítat s vyřešením podvýživy přechodem na živočišnou stravu. Jako vhodná varianta k získání tolik potřebných bílkovin se tedy jevily nutričně bohaté arašídy. Arašídy v sobě však mají jedno nebezpečné úskalí, jsou velice náchylné k napadením plísněmi tvořícími rakovinotvorné látky - aflatoxiny. Zjistilo se, že filipínské děti trpí velice často na rakovinu jater. Samotný výskyt této choroby u dětí není rozhodně něčím obvyklým. Jenže ještě větší šok přineslo další zjištění, rakovinou trpěly nejčastěji děti bohatých rodičů, se stravou velice podobnou té, jaká byla obvyklá v západních zemích. Nalezeným původcem bylo arašídové máslo, které si dopřávali především potomci z vyšších vrstev filipínské společnosti.

Přibližně ve stejnou dobu se k autorovi dostaly i výsledky studie indických vědců zkoumajících vliv aflatoxinů na potkany přijímající potraviny o obsahu buď 5 či 20% živočišných bílkovin.
Dle této studie se u potkanů stravujících se potravou s obsahem 20% živočišných bílkovin a zároveň vystavených aflatoxinům vyvinula ve 100%!! rakovina jater či její zárodek. Oproti tomu všichni potkani krmení 5% dávkou živočišných bílkovin zůstali až do konce studií naprosto zdraví.1)

Jak výzkum na Filipínách, tak výsledky studie indických vědců autora zaujaly natolik, že se rozhodl pokus zopakovat. Pokusy probíhaly s mnoha variacemi, ale závěr byl jednoznačný. Nezávisle na koncentraci aflatoxinů došlo k výskytu rakoviny u zvířat, která dostávala v potravě vyšší obsah živočišných bílkovin (v tomto případě kaseinu - z mléka), přičemž hraniční oblast se pohybovala někde kolem 10%. Zároveň bylo možné rozvoj rakoviny zpomalit, či dokonce zvrátit úpravou jídelníčku směrem k převaze rostlinné stravy. Pokud však došlo k návratu k vyšším hladinám živočišných bílkovin, nástup rakoviny pokračoval. Oproti tomu, příjem bílkovin rostlinného původu neměl v kombinaci s aflatoxinem na rozvoj rakoviny zásadní vliv a to i při mnohem vyšších koncentracích, než zmiňovaných mezních 10% u bílkovin živočišných.2)

1) O pozadí výzkumu na Filipínách a zjištění indických vědců srv. Campbell, T.Colin; Campbell, Thomas M: Čínská Studie, Výživa jako základ uchování a zlepšení zdraví , tělesné kondice i duševních schopností, Svítání, Jihlava 2011. s.50 - 51
2) podrobněji srv. Campbell, T.Colin; Campbell, Thomas M., c.d. 57 - 79.

Žádné komentáře:

Okomentovat