sobota 16. září 2017

Brambory v mulči a dokončení bramborové sezóny

Dnes jsem konečně dosklízel všechny zbylé brambory. Žluté polorané, záhon připravený dvojitým rytím bez hnoje, brambory sázeny pouze na povrch hlíny, případně do mezer vzniklých rytím, pokryto mulčem z posekané staré trávy. Pokud mě paměť nešálí, sázeno někdy mezi druhou půlkou května a začátkem června.

Celkový výnos bez probírky 31,86 kg z cca 20 m2, tedy cca 1,6 kg z m2. Oproti metodě dvojitého rytí s použitím hnoje tedy výnos cca poloviční.  Na druhou stranu je třeba vzít v potaz značně pozdější výsadbu. Při "povrchové" výsadbě by pravděpodobně nepomohl hnůj zapravený do půdy, mohlo by pomoci zapravení hnoje na povrch záhonu a následné zamulčování, případně nějaká forma promíchání hnoje s mulčem a teprve následné zasazení brambor a pokrývání další vrstvou. Pokud nezapomenu, tak si tyto pokusy nechám na další rok i následující léta.
Každopádně to chce souběžně zkoušet více metod najednou a pokud možno za stejných podmínek, časem se uvidí.

Když uvážím celkový výsledek letošní bramborové sezóny, jsem spokojen. Dohromady to hodilo cca  125 kg brambor, z toho 37,5 velmi raných a zbytek poloraných. Potřebná plocha pro takové množství byla necelých 70 m2.

Výnos velmi raných brambor - z 10 kg sadby 37,5 kg brambor, tedy nic moc, na druhou stranu účelem velmi raných brambor je brzká sklizeň, nikoliv vysoké výnosy. Příští rok je tedy zkusím začít sklízet o něco dříve, uvidíme, co z toho bude.

Výnos polorané odrůdy z 10 kg  - 87,9 kg a to jsem část musel vyhodit, protože všechny nevydržely do zasazení,  kdybych si pospíšil, mohlo to být ještě o pár kilo lepší.

Pro příští rok tedy budu myslet na

1) sázení na dno řádku s dvojitým rytím (snad seženu hnůj).

2) sázení na dno řádku s dvojiým rytím a zamulčování za účelem potlačení plevelu

3) zasazení povrchové pokryté mulčem

4)zasazení povrchové, pokryté mulčem a promíchané s hnojem (seženu-li hnůj)

5)zasazení přímo do mulče a další vrstvení

6) a dále??

Každopádně brambory budou sazeny jistě z drtivé většiny do již obdělávaných záhonů, jelikož je hodlám využít jako předplodinu pro česnek. :) 



16.9. 2017 těsně před vyndáním

16.9.2017 - ještě nesklizené

16.9.2017 - celková sklizeň z mulče

16.9.2017 - tentokrát jsem si zvážil opticky nejlepší keřík - 1,18 kg.


No uvidíme jaká bude realita,často mívám plány, které nedojdou naplnění.

Shrnutí pokusu po prvním roce:

1) Máte-li dost místa, není až tak náročné vypěstovat dostatek brambor pro celou rodinu minimálně na překlenutí zimních měsíců a brzkého jara, tedy dříve než začne nová vegetační sezóna.

2) Jste-li schopni obstarat dostatek hnoje či kompostu  a máte-li dostatečnou fyzickou kondici, místa pro totéž potřebujete mnohem méně.

3) Pro konečný soud  to chce mnohem více pokusů, letošní rok byl v našem kraji poměrně příznivý - například dostatek srážek.



Žádné komentáře:

Okomentovat